Раз на тиждень важливо видаляти листки томату
Листки томату поступово розростаючись, створюють тінь один одному та блокують вентиляцію – у поєднанні з хмарною вологою це призводить до поширення грибних захворювань.
Як правильно поступово видаляти нижні листки після зав’язування плодів на першій китиці, йдеться у статті Романа Крутька, науковця Інституту овочівництва і баштанництва НААН, для журналу «Садівництво по-українськи».
«Видаляти з рослини треба листки відмерлі, хворі та частково зелені, – пише він. – Робити це краще в ранкові години, щоб ранка встигла підсохнути. Рекомендується цю операцію виконувати один раз на тиждень, видаляючи за один раз не більше 2–3 листків, із таким розрахунком, щоб до початку достигання плодів на китиці видалити все листя, що розміщене нижче за неї».
Мірою достигання плодів на чергових китицях видаляють листки до китиць із сформованими плодами, прискорюючи їх налив. Якщо томати розвиваються у вегетативному напрямку, можна видалити декілька листків на середній частині рослини, що поліпшить циркуляцію повітря навколо неї.
Читайте також: Пасинки томату відростають через сплячу бруньку