П’ятирічна плантація спаржі дає 4 т/га пагонів, – фермер
Фермерське подружжя Марія Тулайдан та Володимир Тимків у селі Конюшки на Прикарпатті шостий вирощують спаржу. Культура на 4-5 рік дає 4 тонни пагонів з гектара.
Про це повідомляє «Суспільне».
«Коли ми починали, нам казали: «Ні-ні, це ніхто не знає, це ніхто не буде купляти, бо ціна висока. Але ми вірили в свій успіх, вірили, що воно смачно, що воно людям сподобається», – розповідає засновниця фермерського господарства Марія Тулайдан.
Першу плантацію фермери заклали 6 років тому, а через два роки і другу на 1,5 га. Цьогоріч вже зібрали з неї урожай.
Володимир Тимків розповідає, у сезон спаржу збирають щодня:
«Є кореневище, воно має багато точок росту. Ми одну зрізаємо, виростає інша. Урожай спаржі залежить від густини посадки та технології вирощування. На один гектар можна розміщувати від 18 тисяч до 42 тисяч рослин. При середній густині десь 25 тисяч рослин на гектар, із плантації віком 4-5 років можна розраховувати на 4 тонни плюс-мінус».
Фермери також вирощують смородину, порічки, обліпиху та артишоки.
Читайте також: За 5 років ринок спаржі в Україні виріс уп’ятеро