Овочі-Ягоди-Сад

При створенні експортної партії фруктів найважче її балансувати

При створенні експортної партії фруктів найважче її балансувати

Найбільшою проблемою щодо якості експортованих фруктів є балансування партії. Для багатьох фермерів поодинці це практично неможливо, враховуючи обсяги однорідного продукту на які приходять запити з-за кордону, розповідає Тарас Мельник, директор фермерського господарства Гадз у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».

«Навіть у провідних плодоовочевих регіонах важко підготувати конкретну велику партію плодів та ягід одного сорту, не кажучи про рівномірну якість. Часто плоди одного сорту, що зберігаються в одній камері, надходять з декількох садів та істотно відрізняються за розміром, забарвленням, внутрішньою якістю», – каже експерт.

Сучасні сортувальні лінії дозволяють вибрати фрукти певної зовнішньої якості (іноді навіть внутрішньої), але зазвичай виявляється, що відсоток тих, які не відповідають певним критеріям, дуже великий.

«Я неодноразово вказував, що, особливо в сучасних сховищах не слід розміщувати некомерційні товари. Це тільки збільшує вартість зберігання і подальшого сортування, істотно погіршуючи фінансовий ефект», – додає спеціаліст.

Читайте також: Експортер перелічив сорти яблук, які варто вирощувати