При правильній агротехніці черешні розстріскування не перевищує 10%
У грамотно спланованому традиційному технологічному процесі вирощування черешні на зрошенні розтріскування плодів не перевищує 10%.
Такими спостереженнями у журналі «Садівництво по-українськи» ділиться Людмила Толстолік, завідувачка відділу селекції та сортовивчення Мелітопольської дослідної станції садівництва ім. М. Ф. Сидоренка ІС НААН.
«Однак прикрість у тому, що розтріскуються зазвичай найбільші, а відтак і потенційно найдорожчі 10%, – при цьому зауважує спеціаліст. – А оскільки за законом нормального розподілення у несортованій партії плодів одного помологічного сорту всього 20% плодів будуть дуже великими, то це є втратою половини комерційно найпривабливішої частки продукції».
Головний шлях надходження вологи в плоди — з ґрунту, через кореневу систему. Певний вплив на цей процес має підщепа. Вчені дійшли висновку, що в дерев на магалебці розтріскування найсильніше, а на ВСЛ-2 — значно слабше. Тут також існує певна буферність, бо частина води затримає ґрунт, велика її кількість випарують листки.
Читайте також: Вчений порадив як боротися розтріскуванням черешні