При органічному вирощуванні винограду активніша мікробіота
Порівняння органічного виноградарства із традиційним вказує у першому випадку на активізацію у ґрунті мікробіоти й збільшення вмісту органічного вуглецю. При цьому маса лози у традиційному виноградарстві на 14% вища за органічне та на 17% – за біодинамічне.
Про це йдеться у статті доктора наук, академика ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» В’ячеслава Власова для журналу «Садівництво по-українськи».
Площа листкової поверхні у традиційному виноградарстві сягає 4,26 м2/кущ, в органічному та біодинамічному відповідно 3,45 та 2,95 м2/кущ.
«Врожай при органічному вирощуванні теж маліє, передусім за рахунок зменшення маси ягід та їх кількості у гронах», – додав В’ячеслав Власов.
Ми також повідомляли, що плодах деяких культур, отриманих методами органічного землеробства, спостерегли вищий вміст біофлавоноїдів та вітаміну С, ніж у вирощених традиційно.
Читайте також: Органічний виноград значно більше уражується оїдіумом