Правильна підготовка насіння буряків покращує його схожість
Перед сівбою столових буряків насіння потрібно відкалібрувати, відбираючи більше за розміром.
Після цього насіння витримують намоченим у воді температурою 20-22 °С упродовж 1,5-2 діб (змінюючи воду кожні 6-8 годин) або в розчині біопрепаратів-стимуляторів відповідно до інструкції виробника препарату.
Пророщування, барботування (гідротермічне аерування), дражування, знезараження – це необов’язкові, але бажані етапи підготовки насіння.
Також рекомендують насіння намочувати в слабкому розчині солі, щоб перевірити його виповненість, або в розчині марганцю з метою знезараження.
Наступним етапом є промивання посівного матеріалу під проточною водою і просушування до стану сипучості.
Насіння можна висівати сухим, але підготовка значно покращить його схожість, забезпечить перші сходи на 4-5 добу після посіву та позитивно вплине на біометричні параметри розсади.
Додати коментар