Овочі-Ягоди-Сад

Послаблення росту яблуні сприяє рум’янцю плодів

Послаблення росту яблуні сприяє рум’янцю плодів
Яблуня Ред Делішез

Послаблення ослаблення росту яблуні шляхом застосування карликових підщеп, підрізання коренів, застосування ретардантів, а також літнього обрізування — сприяють утворенню рум’янцю у яблук.

До такого висновку в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» доходить Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор Варшавського університету сільського господарства (Польща). 

«Перебіг фотосинтезу й акумуляція його продуктів буде тим більша, чим сильніша інтенсивність світла за оптимального живлення дерев та значної асиміляційної поверхні (або більшої кількості здорових листків). Дерева, що характеризуються сильним ростом, творять довгі міжвузля, унаслідок чого доходить до сильного затінення всередині крони. Вид застосованої підщепи шляхом зміни об’єму та ступня загущення крони, непрямо впливає на інтенсивність забарвлювання яблук і на величину вкритою рум’янцем поверхні», – зазначає дослідник. 

Визнано, що враз за зменшенням дерева у яблук збільшується вкрита рум’янцем поверхня. Це означає, що всі методи послаблення росту яблуні — карликові підщепи, підрізання коренів, застосування ретардантів, а також літнє обрізування — сприятимуть утворенню рум’янцю у яблук.

Читайте також: Рум’янець яблук залежить як мінімум від 7 факторів