Площі під виноградниками технічних сортів зменшуються
Щоб підтримувати загальну площу виноградників на рівні 39,1 тис. га, потрібно щорічно закладати приблизно 1,9 тис. га. Найбільше скорочуються площі виноградників у багатогалузевих господарствах, що не мають власної переробки.
Такі цифри озвучив у журналі «Садівництво по-українськи» Андрій Штірбу, завідувач відділу виноградарства ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова» НААН України.
Розрахунки засновано на терміні продуктивного (плодоносного) використання виноградника, який триває з 5-го по 20-й рік його життя включно. Після двадцятирічного віку настає, як правило, період старіння рослин, коли поступово зменшується врожайність до такого низького рівня, що вирощувати виноград стає економічно недоцільним і його треба тільки викорчувати.
«Площі під виноградниками технічних сортів зменшуються, а закладання нових площ такі мізерні, що не дозволяють дотримуватися балансу», – робить висновок науковець.
Це відбувається в основному в багатогалузевих господарствах, які не мають власної бази для переробки. А сприяє цьому, на думку фахівця, відсутність регуляторної політики держави у сфері закупівельних цін на технічний виноград.
«У той самий час найуспішнішими є спеціалізовані виноградно-виноробні підприємства, що мають сировинну базу, переробку і випускають готову до вживання продукцію, – зауважує Штірбу. – На наш погляд, у майбутньому обсяги вирощування технічних сортів винограду залежатимуть саме від таких моделей господарювання».
Читайте також: Закон про терруарні вина поліпшив ситуацію з технічним виноградом