Плоди, які не потрапили у коридор збирання, краще щойно збути та не зберігати

Якщо через великий обсяг урожаю плодових не вдається чітко потрапити на початок їхньої стиглості і закінчити до кінцевого терміну, слід продати трохи раніше продукцію, яку зібрано не в термін, і не орієнтуватись на довготривале зберігання.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Павло Булгаков, міжнародний консультант із зберігання плодоовочевої продукції.
«Щоб пізніше, відкривши камеру, не побачити проблемну продукцію», – пояснює він.
Для точного визначення стиглості він радить користуватись різними видами пенетрометрів, оптичним аналізатором зрілості та йодо-крохмальними пробами. Останні, най його думку, найбільше підходять для професіоналів.
«Серед проб найбільш поширені два варіанти – з 8- та 10-бальною шкалою, – розповідає Булгаков. – Зауважу, що не всі сорти можна збирати, коли вони отримують 8 або 9 балів».
Кількість сухих розчинних речовин, щільність і показник йодо-крохмальної проби використовуються для розрахунку індексу Штрайфа, за яким можна визначити коридор збирання.
Читайте також: Вікно збирання яблук становить 7-14 днів