Плодові культури можна успішно вирощувати в діапазоні рН від 5-5,5 до 8
Підвищена лужність води шкідливо впливає на рослини і ґрунт.
Провідні плодові культури (яблуня, груша, черешня) найкраще себе почувають на ґрунтах зі слабо кислою реакцією ґрунтового розчину.
Персик, слива, волоський горіх і абрикос краще вдаються на нейтральних і навіть слаболужних ґрунтах.
Слід зазначити, що біологічною особливістю плодових є їх висока толерантність до реакції ґрунтового розчину, завдяки якій можливе успішне вирощування в широкому діапазоні рН (від 5-5,5 до 8). Цьому сприяють і буферні властивості ґрунтів – здатність протидіяти зміні рН ґрунтового розчину.
Виняток становлять ацидофіли – рослини, що вимагають кислої реакції на рівні рН 3,5-4,5. Це лохина, журавлина тощо.
У посушливих умовах більшості територій України найшкідливішим є підлуження ґрунтового розчину. Воно знижує доступність мікроелементів ґрунту, зумовлює розвиток хлорозу, дрібнолистості тощо.
За узагальненими даними, середній ступінь підлуження ґрунтового розчину до 8–8,5 знижує врожайність на 10-20%, до 8,5-9 – на 20-50% і більше, залежно від культури.
Додати коментар