Плодова гниль розвивається в яблук на зберіганні через механічні ушкодження
Ураження яблук плодовою гниллю відбувається переважно унаслідок механічного ушкодження шкірочки.
Можливе зараження плодів із цілою шкірочкою у саду, під час сортування та пакування. Інфікуванню сприяють пошкодження плодів яблуневою та іншими видами плодожерок, садовими довгоносиками або градобоєм.
Під час зберігання на уражених плодовою гниллю плодах утворюються коричневі плями, згодом вони розростаються і охоплюють усі тканини. Хворі яблука м’якнуть і стають джерелами інфекції для плодів поруч.
Низька температура і вологість повітря уповільнюють розвиток гриба, уражений плід буріє, чорніє та муміфікується.
За сприятливих для гриба умов (високої вологості) на підгнилій ділянці плоду утворюються концентричні кола із жовто-сірих подушечок. Це конідії гриба.
Якщо врожай яблук вирощено на ділянках саду із низьким агрофоном і недосконалим фунгіцидним й інсектицидним захистом, інфікування і загнивання плодів у сховищі буде масовим.
Додати коментар