Плоди аронії для тривалого зберігання краще заморожувати
Плоди аронії збирають не відразу після досягнення типового забарвлення, а дещо пізніше – це поліпшує їх якість завдяки збільшенню цукристості й зниженню терпкості. Урожай з куща сягає 3-10 кг.
Збирання може бути механізованим або ручним. У другому варіанті щитки зрізують або обламують так, аби не пошкодити бруньки заміщення біля основи щитка, або обривають плоди без плодоніжок.
Плоди аронії вирізняє тривала лежкість. Зібрані у щитках, вони здатні зберігатися кілька місяців.
У теплому приміщенні вони швидко в’януть і втрачають частину вітамінів, тому для тривалого зберігання плоди аронії краще заморожувати. Після розморожування вони зберігають досить щільну консистенцію, втрачають терпкість, стають солодшими.
Добре зберігаються і сушені плоди аронії. Застосовують температуру не вищу ніж +60 °С.
Збереженню вітамінів сприяє попереднє бланшування плодів у окропі й охолодження у холодній воді або півгодинне витримування в 1%-му розчині бісульфіту натрію.
За правильного висушування відвар плодів має червоно-вишневий колір, що свідчить про добру схоронність вітаміну Р. Буре або червоно-буре забарвлення вказує на розкладання Р-активних речовин. Такі плоди не варто застосовувати як лікарський засіб.
Додати коментар