Після збирання ягід важливо провести їх сортування
Одним із важливих етапів післязбирального дороблення ягід є його сортування.
Під час сортування проводять розділення ягід на однорідні за кольором, формою і ступенем стиглості.
Для одержаних партій можна застосувати певні режими теплової і механічної обробки з урахуванням ступеня стиглості, форми та розміру сировини.
Сортування ягід можна провести за допомогою стрічкових транспортерів, роликових транспортерів або ж флотаційних сортувальних машин. Останні використовуються для розділення сировини за густиною.
Достиглі плоди мають велику густину, зелені – меншу. Якщо їх опустити в посудину з водою, то відбувається розділення на дві фракції. Якщо вода проточна, то відбувається відділення зелених ягід від зрілих.
Додати коментар