Овочі-Ягоди-Сад

Після 2022 року підприємства втратили п’яту частину площ під картоплею

Після 2022 року підприємства втратили п’яту частину площ під картоплею

Після початку повномасштабної війни посівні площі картоплі у сільгосппідприємствах скоротилися на 21%, а виробництво – на 11%.

Такі дані наведено у новому дослідженні Центру продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE).

У дослідженні зазначається, що 2024 року картопля займала лише 0,9% від усіх посівів сільгосппідприємств, проте понад третину площ у групі коренеплодів, бульбоплодів, овочевих і баштанних культур.

Після тривалого зростання до 2022 року виробництво картоплі в промисловому секторі зупинилося. За оцінками KSE, найбільше скорочення площ відбулося саме після вторгнення, однак падіння валового збору було менш різким завдяки зростанню врожайності.

Аналітики підкреслюють, що структура виробництва картоплі поступово змінюється: промислові підприємства залишаються основними постачальниками продукції на ринок, тоді як частка дрібних господарств, які вирощують картоплю переважно для власного споживання, неухильно зменшується.

«Після 2022 року ми бачимо чіткий тренд на скорочення комерційного виробництва картоплі, що ставить під питання стабільність внутрішнього постачання», – зазначили в KSE.

Дослідники вважають, що відновлення галузі потребує не лише розширення площ, а й інвестицій у зрошення та модернізацію технологій вирощування.

Читайте також: У Нідерландах отримали рекордні врожаї картоплі та цибулі за 25 років