Овочі-Ягоди-Сад

Підв’язування зелених пагонів поліпшує якість грон столового винограду

Підв’язування зелених пагонів поліпшує якість грон столового винограду

Підв’язування зелених пагонів винограду – так само важлива операція для отримання у столових сортів кондиційних ягід, як і обламування.

Зелені пагони підв’язують, щоб вони не пошкоджувалися вітром та рівномірно розташовувалися у площині шпалери. Пагони закріплюють у потрібному, зазвичай вертикальному, положенні.

За ведення кущів на вертикальній шпалері пагони підв’язують до дроту мірою того, як вони ростуть. Починають, коли пагони досягнуть довжини 40-50 см, а їх основа дещо здерев’яніє.

Протягом вегетації виконують два-чотири підв’язування, залежно від сили росту кущів і висоти шпалери. Все зводиться до рівномірного розподілу вегетативного приросту куща у просторі – так, аби уникнути затінення листків, суцвіть, а згодом і грон.

Щоб пагони не пошкоджувалися об дроти шпалери і ніщо не заважало їх потовщенню, до дроту їх слід підв’язувати «вісімкою», затягуючи шпагат не надто туго.

Якщо на вертикальних стійках шпалери натягнуті подвійні дроти, то зелені пагони не підв’язують, а заводять між дротами.

Застосовують також мобільні дроти, які завдяки спеціальним амортизаторам можна переставляти між ярусами – це значно зменшує кількість зламаних пагонів. Завдяки технології мобільного дроту можна у рази прискорити фіксацію пагонів у площині шпалери.

Крім того, впроваджується й механізоване підв’язування пагонів.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!