Овочі-Ягоди-Сад

Озима цибуля дає значно вищий прибуток попри нижчу продуктивність проти ярової

Озима цибуля дає значно вищий прибуток попри нижчу продуктивність проти ярової

Вкладення 300–400 тис. грн у проєкт озимої цибулі можуть забезпечити валовий дохід мінімум 500 тис. грн.

Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» пише Віталій Білан, засновник фермерського господарства «Пан Білан»

«Головна перевага озимої цибулі – ранній вихід на ринок, наголошує він. – Є два варіанти: або виростити літню цибулю з урожайністю 50 т/га, яку можна реалізувати за ціною 8 грн/кг, або виростити озиму з 30 т/га і продати по 15–16 грн/кг».

Для порівняння: середні витрати на 1 га літньої цибулі становлять 8–9 тис. доларів (350–400 тис. грн), включно з крапельним поливом, збиранням, тарою й іншими витратами.

«Озиму цибулю продуктивно вирощують тільки у певних регіонах України – від Черкаської області й південніше, – додає Білан. – Для отримання сходів у кінці серпня – початку вересня потрібна надійна подача води. Крапельне зрошення забезпечує отримання сходів на глибині 2 см навіть після засушливого літа. Плантації озимої цибулі потребують сучасної механізації: фрези, мульчери, системи підживлення».

Читайте також: Озима цибуля в Україні демонструє хорошу рентабельність і експортний потенціал