Овочі-Ягоди-Сад

Ожину обрізують перед укриттям

Ожину обрізують перед укриттям

Перед укриванням ожини на зиму вирізують всі дворічні пагони, що відплодоносили, а однорічні до 2-2,5 м, радить В’ячеслав Францішко, власник розсадника у місті Кам’янець-Подільський.

Про це йдеться у статті в журналі «Садівництво по-українськи».  

На думку пана Францішка, процедуру укриття треба планувати на пізню осінь, краще на другу половину листопада. У кущі вирізають усі дворічні пагони, що вже відплодоносили, при цьому один зі старих пагонів вирізують не біля основи, а заввишки 30–40 см — він жорсткіше тримається в ґрунті. Після цього проводять обрізування однорічних пагонів, які наступного року даватимуть урожай. 

В’ячеслав Францішко обрізує свою ожину до 2–2,5 м, оскільки на такій висоті зручніше збирати ягоди.

Раніше садівник практикував інші варіанти формування кущів ожини (одноразове, подвійне, 3–4-разове прищипування за сезон), але врешті-решт відмовився від прищипування взагалі й зупинився на одноразовому обрізуванні.

«Обрізування краще проводити восени, оскільки рослина закладає плодові бруньки до початку вегетації, причому найбільша кількість плодових бруньок формується саме на кінцях пагонів», – підкреслюється в публікації.

Читайте також:  На Черкащині вирощують ожину без укриття на зиму