Овочі зупинили зростання цін на продукти
У липні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зменшилися проти червня на 2,1 %, тоді як ще в червні проти травня вони зросли на 0,1%. Внаслідок цього споживчі ціни зменшились проти попереднього місяця вперше з серпня 2021 року.
Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
За словами Юрія Лупенка, директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння їх рівня на овочі (-18,2% проти червня), яйця (-4,1% до травня), фрукти (-1,3%), олію соняшникову (-0,8%), макаронні вироби (-0,2%), а також хліб і хлібопродукти (- 0,1%).
Збереглося зростання цін на м’ясо та м’ясопродукти (+1,4% проти червня), рибу та продукти з риби (+0,7%). Також у червні зменшення змінилося зростанням цін на сири (+0,3 % проти -0,5 % до травня), масло (+0,3 % проти -0,1%), молоко (+0,2 % проти -0,5 %). Також відновилося зростання цін на цукор: +1,2 % проти нульового приросту в червні, поінформував науковець.
Тобто липень виправдав очікування науковців Інституту аграрної економіки щодо зменшення споживчих цін під тиском надходження продуктів нового врожаю, в першу чергу овочів. Також підтвердилися прогнози щодо можливого відновлення зростання споживчих цін у липні на перероблені продукти харчування та продукти тваринництва у зв’язку зі здорожчанням електроенергії та пального, що може зупинити тенденцію до падіння споживчих цін вже у серпні, підсумував Юрій Лупенко.
Читайте також: На Львівщині збільшилися площі під цибулею, капустою та морквою