Овочі-Ягоди-Сад

Овочі та баштанні втрачають тургор через спеку

Овочі та баштанні втрачають тургор через спеку

Високий температурний режим та відсутність опадів негативно впливають на формування урожаю пізніх сільськогосподарських культур. Продовжується втрата тургору у більшості рослин (баштанні та овочеві культури).

Про це повідомляють у звіті Держпродспоживслужби.

Зауважують, що в насадженнях картоплі, томатів відмічається ураження листків фітофторозом та альтернаріозом (3-24% рослин). Альтернаріозом та верхівковою гниллю уражено до 12% плодів томатів. Триває живлення личинок капустяної, морквяної та цибулевої мух. У північно-західних областях на капустяних культурах продовжує завдавати шкоди білокрилка, хрестоцвіті блішки, капустяна попелиця, якими заселено та пошкоджено 5-27% рослин у слабкому та подекуди у середньому ступенях. У західних областях слимаками пошкоджено до 4% капусти. Фомозом і пероноспорозом уражено 1-5% рослин капусти.

У садах плоди зерняткових та кісточкових порід пошкоджують гусениці яблуневої, сливової плодожерок, де ними пошкоджено 2-20% плодів. Попелицями (зелена яблунева, сливова) заселено 16-48% дерев, 6-24% листків. Більшість обстежених плодових насаджень хворіють на паршу, борошнисту росу, плодову гниль за ураження 2-12% плодів.

Відбувається подальший розвиток хвороб на винограді, на молодому прирості листків, переважно європейських сортів, відмічається ураження мілдью, осередково оїдіуму, більшого поширення набула чорна гниль (Закарпатська обл.). Триває шкідливість кліщів, гусениць гронової листокрутки, на 6-20% кущів, 2-12% листя.

Читайте також: На полях Півдня печуться овочі