Овочі подешевшали на 24%, фрукти навпаки зросли в ціні

У липні 2025 року в Україні зафіксовано дефляцію на рівні 0,2% завдяки здешевленню овочів нового врожаю. Серед продуктів харчування внаслідок масового надходженням на ринок продукції нового врожаю найбільше – 23,9% – знизились споживчі ціни на овочі.
Так дані Держстату прокоментував в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.
«Подібна динаміка щодо загального рівня інфляції, а також споживчих цін на продукти харчування стала майже постійною для липня місяця упродовж багатьох років. Так, торік у липні інфляція в Україні була нульовою, а ціни на овочі знизились на 19,6%. У липні 2023 року ці цифри складали відповідно -0,6% та -18,2%», – зазначив Лупенко.
Серед овочів найбільше подешевшали буряк – на 55,3%, цибуля – на 44,8% та морква – на 37,9%. Капуста знизилася в ціні на 24,5%. У річному вимірі споживчі ціни на овочі у липні були нижчими на 22,8% порівняно з груднем 2024 року.
Водночас фрукти продемонстрували зростання: у липні ціни піднялися на 1,7%, у річному вимірі – на 52,1%, а від початку року – на 60,5%. Науковець наголосив, що подорожчання зумовлене втратою частини врожаю ягід та кісточкових культур через весняні заморозки.
Серед іншої продукції в липні подорожчали паливо, алкоголь, яйця, м’ясо та хліб у межах 1–4%. Водночас дешевшими стали лише цукор (–2,8%), одяг і взуття.
«Найбільш відчутним чинником інфляції в Україні залишаються споживчі ціни на продукти харчування. У найближчі місяці їх подальше зростання, особливо на овочі, буде стримуватися надходженням нового врожаю. Водночас по продукції плодово-ягідних культур, де вже однозначно відбудеться зменшення виробництва, зростання споживчих цін продовжиться», – підсумував Лупенко.
Читайте також: Набір борщових продуктів продовжив дешевшати