Овочевий сезон планують у грудні

Започаткувавши овочівницький бізнес треба витрачати максимум часу на те, щоб прорахувати всі етапи виробництва, адже цей бізнес досить складний.
Таким досвідом у своїй статті для журналу «Плантатор» поділився Вадим Кричковський, директор господарства «Органік-Д», (Вінницька область).
«Ніколи не розглядайте такі терміни: у грудні вирішив – у квітні сію, – наголосив він. – Краще візьміть паузу в один рік і за цей час краще прорахуйте, чи варто цим займатись. Тому що, якщо ви в це проінвестуєте, то за невдачі ці кошти ніколи не повернуться, я вам гарантую».
За словами Кричковського, грудень і січень кожного року, відвантаживши продукцію, його компанія займається виключно фінансовим плануванням, у якому беруть участь не тільки фінансовий та комерційний директор, а й агрономи.
«Ми маємо вже у цей період розуміти, скільки грошей нам потрібно на сезон, – пояснив аграрій. – Тому що коли вам просто говорять, що ви умовно маєте витратити 300 тис. грн/га, а у вас площа 50 га, вам стає дурно. Але коли ви бачите весь грошовий потік – скільки грошей потрібно на окремі статті та в який період часу, ви заспокоюєтесь. Ви розумієте, на що можна взяти товарний кредит або з ким домовитись на відтермінування оплати насіння, придбати необхідну техніку у лізинг тощо».
Читайте також: Недофінансований овочевий проєкт гірше непочатого, – фермер