Органічні ягоди сушать невеликими партіями
Сушіння або сублімація ягід – дуже нішевий бізнес, обладнання для цього – дороге. Тому таку продукцію виготовляють невеликими партіями, а в якості сировини використовують заморожені органічні ягоди.
Про це в інтерв’ю журналу «Плантатор» розповів Богдан Гнатюк, агроном підприємства «Двіпа», що в Дніпропетровській області.
«Сублімація – особливий нішевий ринок, принаймні в Україні, – сказав він. – Це не той бізнес, який варто робити масовим. Ми поки що отримуємо лише декілька тонн сублімованих органічних ягід, і це чи не половина всього обсягу, який виробляють в Україні».
Власного цеху сублімації підприємство не має, кажуть, що це надто дороге задоволення.
«Зазвичай ми сублімуємо вже заморожені ягоди, нам не потрібно робити тонну готового продукту за один раз, робимо і відправляємо невеликими партіями, – додав Богдан Гнатюк. – У такий спосіб реально можна півроку зберігати ягоди в замороженому вигляді й ще рік – у сублімованому. Єдиний момент – це органічна продукція, тому цех сублімації та вакуумна упаковка мають окремо сертифікуватися».
Читайте також: Сушені органічні ягоди з Дніпропетровщини продавали в ЄС та США