Органічні кислоти пригнічують мікроорганізми на лохині
Румунські науковці провели дослідження одного з методів, який уповільнює розвиток негативних явищ на лохині після збирання та подовжує термін її зберігання. У ході дослідів проводилася обробка поверхні плодів синтетичними хімічними речовинами, зокрема органічними кислотами, які пригнічують ріст мікроорганізмів у свіжих плодах.
Про це йдеться у статті журналу «Садівництво по-українськи».
Ягоди лохини короткочасно занурювали у розчини лимонної (2%), бензойної (0,2%) та сорбінової (0,2%) кислот, а потім зберігали за температури +8 ± 1 oC та відносної вологості повітря 70–75%. Раз на 7 днів упродовж 6 тижнів зразки аналізували на втрату ваги (всихання), загальні показники кількості розчинних сухих речовин, кислотності, вмісту фенолів та флавоноїдів та на активність поглинання вільних радикалів ДФПГ.
За результатами досліджень, лимонна кислота за низької температури пригнічувала мікроорганізми на поверхні ягід протягом усіх 6 тижнів зберігання. На зразках, оброблених бензойною кислотою, після 6 тижнів зберігання було виявлено зовсім незначну кількість стійких мікроорганізмів (3 КУО/см2). Зі збільшенням терміну зберігання кількість колоній грибів роду Rhizopus на оброблених розчином сорбінової кислоти зразках зменшилась. Крім того, колонії мали менші розміри, ймовірно, внаслідок низької температури.
Читайте також: Зі США поширюється нова хвороба лохини