Органічне господарство рятує жука-оленя
Фермерському господарству Nuts`N`Garden (Київська область), яке вирощує органічний фундук, у боротьбі зі шкідниками доводиться бути обережним, щоб не нашкодити ареалу рідкісного жука-оленя.
Про це журналу «Садівництво по-українськи» розповіла Ніна Смирнова, засновниця господарства.
«В минулому році мі відмітили, де були осередки запалювання, і в цьому сезоні працювали точково вже превентивно органічним препаратом, – зазначила вона. – Також в минулому році точково були ознаки моніліозу. Для наших насаджень є певна проблема від близькості старих лісопосадок, з яких поширюються хвороби. Також зі старого саду ліщини до нас неочікувано приповз довгоносик – у наступному році звернемо на це особливу увагу. Але все це точкові проблеми. До речі у нас тут ареал рідкісного жука-оленя, тому нам треба бути обережніше з обробками, щоб зберегти його популяцію».
Господарство закінчило збирати врожай, сушить його та закладає на зберігання. Далі йдуть операції по консервації поливної системи на зиму, підготовці дерев до зимівлі та зимова обрізка.
«Не встигнемо озирнутись, як почнеться новий сезон і нові виклики, – зазначила вона. – Ми поки що на етапі тестування нашої продукції – і ринок покаже, куди рухатись. В цьому році ми робимо пробні партії, тестуємо, проводимо їх аналіз. Завдяки сушці і правильному закладанню на зберігання ми маємо час на пошук варіантів».
Читайте також: Фермерка поділиться досвідом вирощування органічного фундука