Окупність овочевого бізнесу становить 5 років, – експерт

Середня окупність овочевого бізнесу з площею плантацій не менше 50-60 га на крапельному зрошенні, може дорівнювати 5 років.
Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» пише Вадим Кричковський, директор господарства «Органік-Д», (Вінницька область).
Але це за умови, якщо зробити проект якісно, за порадами досвідчених експертів, уточнює він. Причому у формулі не враховується термін окупності овочесховища, який набагато довший.
«В овочівництві – як на війні, – пише Кричковський, – Один товариш запросив мене допомогти йому запустити цибулевий проект у Вінницькій області, але зробив це вже тоді, коли посіяв і отримав перші сходи. Я побачив це поле і сказав: «Як тобі не боляче це чути, знімай «краплю», передисковуй ділянку, купуй знову насіння і пересівай». Він переробив частину плантації і отримав після пересіву 75 т/га урожаю цибулі, а на решті площі, яка була закладена з помилками, лише 20 т/га».
Так само може статись і з розсадними культурами, додає експерт, якщо були помилки при плануванні і закладанні продукції. Якщо посаджено 1 млн рослин моркви, і з них 800 тис. зійшли якісно, господар отримує урожайність 80-100 т/га. Якщо ж лише 400 тис., то можна не розраховувати більше, ніж на 40 т/га.
Читайте також: Фермерка порадила починати вирощування суниці з площі до 0,5 га