Овочі-Ягоди-Сад

Одне з господарств Черкащини потроює площі спаржі

Одне з господарств Черкащини потроює площі спаржі

Господарство в селі Мошни на Черкащині додасть до 6,5 – гектраної плантації спаржі ще одну ділянку 13 га.

Про це розповів консультант з плодоовочівництва Павло Булгаков на YouTube-каналі «Сонцесад».

За його словами, проєкт вирощування стартував кілька років тому. 

Булгаков пояснив, що на ділянках у Черкаській області висаджують різні гібриди спаржі, що відрізняються кольором, розміром бруньки та товщиною стебла. Водночас смак, за його словами, більше залежить від підживлення в період вегетації, ніж від сорту.

Також експерт акцентував на важливості якісного посадкового матеріалу. Він рекомендує використовувати нідерландські саджанці класів А і Б, а також американські сорти, що придатні для вирощування понад 18 років.

Для садівників-любителів Булгаков радить висаджувати спаржу у траншею глибиною 40 см із перегноєм, розміщуючи саджанці з бруньками, спрямованими вгору. У перший рік не варто сильно заглиблювати бруньки – оптимально 10–17 см у глибину і 17–25 см між рослинами.

Також він наголосив, що спаржа здатна витримувати заморозки до –32°C, тому її можна вирощувати на всій території України. Збирати врожай слід, коли пагін досягає 20 см і брунька ще закрита – тоді спаржу зрізають гострим ножем біля самої землі.

Читайте також: У Vimagro розповіли, як збирають спаржу з мінімумом працівників