Одеський чорний виноград витримав посухи й морози та потрапив до Парижа

Цей сорт винограду створили понад пів століття тому на Одещині, але популярність прийшла зараз і 5 травня відзначають День Одеського чорного.
Про це повідомляє «Суспільне Одеса».
Сорт винограду Одеський чорний селекціонували в Інституті виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова. Схрещування провели ще 1947–1948 року, а до реєстру сортів його внесли 1972-го. Автори – Петрос Айвазян, Євгенія Докучаєва, Майя Тулаєва та інші.
«Від схрещування до плодоношення може пройти 7–8 років. Ми можемо оцінити: який урожай, його якість, зробити вино, щоб спробувати», – пояснила Людмила Герус, завідувачка лабораторії генетичних ресурсів винограду Інституту виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова.
Про його здатність витримувати стреси вона сказала: «Щоб витримував і мороз, нестачу вологи, жорсткий вплив патогенів. Якщо умови сприятливі для мілдью чи оїдіуму – це може знищити все за три дні».
Виноград, отриманий зі схрещення алікант буше та каберне совіньйон, проявив стійкість до змін клімату без втрати якості. Вина з Одеського чорного здобувають срібні та золоті медалі на конкурсах у Франції, Німеччині, Іспанії.
Читайте також: На Одещині відновлюють старі виноградники