Обробка органічними кислотами покращила зберігання лохини
Румунські вчені провели дослідження, яке довело, що обробки зібраних ягід лохини розчинами лимонної (2%), бензойної (0,2%) кислот пригнічує розвиток фізикохімічних, біохімічних та мікробіологічних процесів у плодах лохини в умовах холодного зберігання.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«Результати показують, що обробка плодів лохини органічними кислотами після збирання врожаю зумовила додаткові втрати вологи. Це, ймовірно, пояснюється частковим розчиненням природного епітикулярного воскового шару, що вкриває плоди», – зауважується у статті.
Повідомляється, що загальний уміст фенолів та флавоноїдів у плодах зростав у перші п’ять тижнів зберігання, але згодом почав падати. Антиоксидантна активність знижувалася впродовж останніх трьох тижнів зберігання. Наприкінці періоду зберігання лохина, оброблена лимонною та бензойною кислотами, мала значно вищу антиоксидантну активність порівняно з контрольними зразками.
Результати мікробіологічного аналізу показали, що обробка плодів кислотами значно пригнічує зростання мікроорганізмів порівняно з контрольними зразками.
«Органічні кислоти пригнічували ріст бактерій, дріжджових і цвілевих грибів протягом усіх 6 тижнів зберігання, за винятком сорбінової кислоти. Обробка нею не запобігла розвитку цвілевих грибів з роду Rhizopus впродовж п’яти тижнів холодного зберігання», – зробили висновок дослідники.
Читайте також: Німецькі вчені довели корисність нальоту на лохині