Обрізувати сади за італійською методикою намагаються вчити людей без досвіду
«Агрофірма «Володимирські сади» 20 га яблуневого саду за схемою 3,3 м × 0,5 м та 3,3 м × 1 м. Обрізування яблунь проводять за методом італійського спеціаліста Петера Мата, за яким вихід товарного яблука першого сорту підвищується на 20–30%. На виконання цієї операції намагаються людей без досвіду обрізування старих садів.
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
«Ми зрозуміли, що краще найняти абсолютно не навчених людей, попрацювати з ними тиждень-два, навчити з нуля, ніж брати людей, які колись різали старі сади, – розповів головний агроном господарства Олександр Голодрига. – Бо обрізування в наших садах із густою схемою садіння відрізняється від тієї, яку практикували в старих садах на 106-й підщепі чи на М9 за схемою 4 × 2 м. Навчання працівників триває 10–12 днів, додатково роботу кожного щоденно контролює агроном. У результаті вони ріжуть так, як нам треба».
Загалом на 60 га саду «Володимирських садів» від початку грудня і до кінця березня працює 20–25 людей. За зиму вони встигають його обрізати.
Довідка: «Агрофірма «Володимирські сади» розташована в селі Микитичі, на Волині. Має 40 га яблуневого саду закладання 2011 року. Схема садіння 3,5 м × 1 м. Сорти Айдаред, Чемпіон, Джонаголд, Лігол, Мутсу. 20 га яблуневого саду закладання 2017–2018 рр. Схема садіння: 3,3 м × 0,5 м та 3,3 м × 1 м. Сорти Джеромін, Ред Чіф, Гала. Розсадник саджанців яблуні — 3–5 га. Насадження суниць — близько 15 га. Середня врожайність яблук — 50–60 т/га. Підприємство також спеціалізується на виробництві соків прямого віджиму.
Читайте також: Обрізування за італійським методом збільшує вихід першосортних яблук на 20-30%