Німецькі вчені довели, що холодильник не псує смак помідорів
Команда вчених Геттінгенського університету (Німеччина) довела, що всупереч популярній думці, смак помідорів не погіршується через зберігання в холодильнику.
Про це йдеться у публікації в науковому журналі Frontiers in Plant Science.
Група вчених під керівництвом Лариси Канськи (Larissa Kanski) вирішила оцінити, як умови зберігання впливають на смак п’яти сортів помідорів.
На відміну від попередніх робіт на цю тему, вчені врахували всі етапи транспортування овочів від грядки до столу.
Після збору повністю дозрілі овочі протягом доби тримали при температурі +20,50С, а потім ще дві доби – при t +200С. Ці етапи імітували зберігання у постачальника і в магазині відповідно. Після цього половину помідорів залишили при t 200С, а половину помістили в холодильник з температурою t +70С.
Через 4 дні експертів-дегустаторів попросили оцінити смак помідорів, що зберігалися при різних умовах. Крім того, дослідники проаналізували концентрацію хімічних сполук, що впливають на смак і аромат плодів.
Виявилося, що основні відмінності цих параметрів пов’язані з генетичною мінливістю різних сортів. При цьому значущої різниці між смаковими якостями овочів, що зберігалися при низькій і кімнатній температурах, виявлено не було.
Читайте також: Томати втратили смак на догоду красі й транспортабельності