Німецькі вчені довели корисність нальоту на лохині
Науковці з Боннського університету (Німеччина) опублікували кілька років тому дослідження, в якому довели, що чим товщий шар природного воску на ягодах лохини і, відповідно, більш інтенсивний наліт на них, тим краще вони зберігаються.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
У дослідженні частина ягід була механічно полірована, а частину залишили як контроль із природним восковим покриттям. Для оцінювання ступеня глянцевості ягід застосовували портативний блискомір власної розробки.
«Досліджені ягоди лохини містили на своїй поверхні приблизно 120 мкг/мм2 воску, що класифікує ці ягоди як «воскові», – йдеться у публікації. – Зазначений показник зменшувався на 22% до 95 мкг/мм2 внаслідок полірування. Це було пов’язано з видаленням епікутикулярного воску (зменшенням його рівня на 20%). Водночас рівень глянцю полірованих ягід збільшувався від 65 до 80 a. u. (одиниць поглинання)».
Вчені виявили, що під час зберігання рівень глянцевості як полірованих, так і неполірованих ягід знизився. Таке зменшення було помітне протягом перших п’яти днів після збирання врожаю, а потім рівень залишався майже постійним. Що більша глянцевість ягід, тим менше на їхній поверхні епікутикулярного воску й тим більші в них втрати вологи.
Читайте також: У Rabobank прогнозують збільшення споживання лохини