Нідерланди побачили потенціал в українському бататі, цибулі-пореї та сої

В Україні через війну сільське господарство потерпає від браку робочих рук, проблем із зрошенням та логістикою. Попри це є потенціал для вирощування батату, цибулі-порею, польового гороху, сої, льону та конопель. Нідерланди пропонують підтримку через точне землеробство, післязбиральну переробку та доступ до нових ринків.
Про це повідомляє Державна служба підприємництва Нідерландів (RVO).
За замовленням RVO компанії Schuttelaar & Partners та Agri & Food Support Altena B.V. провели дослідження «Вирощування та розвиток ланцюгів нових культур в Україні». У ньому проаналізували, як знання, техніка та технології Нідерландів можуть допомогти українським фермерам.
Дослідження відзначає кілька ключових напрямів:
- Нові культури: батат, цибуля-порей, польовий горох.
- Розширення існуючих посівів: горох для крохмалю та соя для харчування, що відповідає зростанню попиту на рослинні білки.
- Волокнисті культури: льон і коноплі, які можна вирощувати масштабно і використовувати для відновлення ґрунтів.
Нідерландські компанії можуть долучитися через:
- навчання фермерів та консультації з сучасних методів землеробства;
- постачання техніки, систем зрошення та цифрових рішень;
- участь у ланцюгах виробництва та переробки до експорту;
- впровадження сталих рішень, включно з технологіями для відновлення ґрунтів і циркулярного землеробства.
Мета співпраці – створення сильного, стійкого та сучасного аграрного сектору в Україні та Нідерландах. За детальнішою інформацією можна замовити безкоштовний звіт RVO.
Читайте також: Одеський фермер зібрав батат з 7 га