Не всі десертні сорти батату придатні для умов України
Більшість відомих сортів батату, поширених у нашій країні, завезена з американського континенту, частина – з Азії.
Різноманіття сортів батату можна умовно розподілити на дві групи.
До першої відносять традиційні сорти, представлені кореневими бульбами з білою або ж червоно-фіолетовою шкіркою та білим чи кремовим кольором м’якуша, котрі характеризуються високим умістом крохмалю та сухої речовини.
До другої групи належать десертні сорти з оранжевим і фіолетовим кольором м’якуша та великою кількістю цукрів у кореневих бульбах, бета-каротину і флавоноїдів.
Саме сорти цієї групи найбільш популярні серед прихильників здорового харчування на внутрішньому ринку, а також в інших країнах.
Вибираючи їх, слід враховувати важливий нюанс: сорти десертного призначення часто мають більш тривалий вегетаційний період (понад 120 діб), тому для їх вирощування придатні не всі агрокліматичні зони України, тоді як традиційні сорти батату здатні забезпечувати високу врожайність навіть за три місяці вегетації.
Додати коментар