На території херсонського комбайнового заводу запрацював плодово-овочевий хаб BAZAR
У місті Херсон відкрито постійно діючий торговельно-виставковий центр BAZAR. Окрім оптово-роздрібного ринку тут невдовзі з’явиться можливість тривалого зберігання й навіть переробки сільськогосподарської продукції.
Про це AgroTimes розповів директор торговельно-виставкового центру BAZAR Микола Стус.
Всім відомий херсонський оптовий ринок «Нежданий», налаштований на продаж «аграрки» від виробника для всієї України, розташований у Великих Копанях, що за 40 км від Херсону. Тож мешканці обласного центру, хоч і живуть в овочевому краю, були позбавлені можливості вживати дешеву овочеву продукцію. Товар, який довозить до Херсону перекупник, зазвичай обростає ціною, порівнянною з київською чи харківською.
Тож під новий ринок на території міста було відведено 10 тис. м2 з тієї площі, що знаходилися під колишнім Херсонським комбайновим заводом.
Торгівля ведеться з машин – як просто неба, так і під дахом, що дуже зручно для продавців і покупців у холодну пору року. Крита будівля займає 0,5 га (5 тис. м2). Її ширина становить 24 метри, тому машини можуть ставати всередині по обидва боки від проходу. Для паркування машин відвідувачів й продавців, а також для масових заходів на зразок свята урожаю відведений майданчик на свіжому повітрі в 3,5 тис м2.
Режим роботи центру – цілодобовий. Місце під реалізацію здається подобово – з 7 години ранку до 7-ї наступного дня. До послуг продавців – лабораторія. Покупці можуть скористатися візками, як у супермаркеті.
За словами директора торговельно-виставкового центру BAZAR Миколи Стуса, щодня на ринку торгують із 50 машин різного типу. Покупки з них у базарні дні роблять до 2000 херсонців.
«Перші, хто вже отримав вигоду – жителі нашого міста, – каже він. – Ту ж картоплю на нашому ринку вони можуть придбати по 6,50 грн, тоді як по Херсону ціна доходить до 11. Тепер працюватимемо над тим, щоб надати максимальної користі виробникові. Площі під оптово-роздрібний продаж поступово мають обрости сховищами, у тому числі з холодильним обладнанням для тривалого зберігання, переробними підприємствами, де здійснюватиметься шокова заморозка, мийка з подальшим фасуванням, вичавлення соків, квашення тощо. Все, що фермер не продав у свіжому вигляді, він зможе віддати на переробку. Саме цим – можливістю створити додану вартість та реалізувати не лише свіжу продукцію і відрізнятиметься BAZAR від звичайного оптового ринку».
По мірі реалізації планів користувачами плодово-овочевого хабу ставатимуть інші регіони України. Його розвиткові, за словами Миколи Стуса, сприятиме локація центру. Поряд знаходиться широка автомагістраль на Каховку – Бериславське шосе, а також залізниця.
Читайте також: Економіст розповів як зробити українське овочівництво ефективним