Овочі-Ягоди-Сад

На новорічні свята винороби планують працювати

На новорічні свята винороби планують працювати

На момент новорічних свят зазвичай припадає момент переточування вина – тобто зняття його з осадів.

Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Володимир Харьковський, власник СФГ Деметра (Білгород-Дністровський район Одеської області).

Винороб зазначив, що прес безперервної дії дає більший, порівняно з кошиковим, вихід виноградного сусла –  до 80% і більшу ароматику, бо в меззі залишається більше супутніх речовин.

«Із 30 тонн винограду, які ми збираємо останніми роками, оскільки посуха нам не дає зібрати більше, ми можемо виробляти приблизно 20 тонн вина», – розповів він. 

Господарство виробляє вино білим способом – уникаючи розчинення (прямого чи ферментативного) компонентів мезги. В цій схемі сусло від твердих частин грона відокремлюється якомога швидше. Тоді як виробництво вина за червоним способом передбачає настоювання на меззі та є більш витратним. 

«Використовуючи аналізи, які проводять для нашого винограду, ми розраховуємо, в який момент краще робити переточування вина – тобто зняття його з осадів, – каже Харьковський. – Зазвичай цей період припадає на новорічні свята: всі гуляють, а ми працюємо. Вино – це продукт, який потребує постійного догляду, і розслаблятися з ним не можна».

Читайте також: 2024 рік обіцяє стати особливо вдалим для виноробства