Овочі-Ягоди-Сад

На Львівщині вирощують ожину, малину і ружу для джемів і туризму

На Львівщині вирощують ожину, малину і ружу для джемів і туризму

Сімейне господарство «Галицька Сорока» у селі Вілявче поєднує ягідництво, переробку та агротуризм. 

Про це повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Подружжя Орест і Юлія Дейнеки обробляють понад 2 га, де вирощують ожину, малину та троянду (на Львівщині її традиційно називають ружа). З ягід і пелюсток виготовляють натуральні джеми, варення, вино та традиційну терту ружу. Продукція реалізується під торговою маркою «Галицька Сорока».

Господарство приймає туристів, яким демонструє плантації, процес переробки, дегустацію продукції та знайомство з історією виробництва.

У 2022 році фермери отримали пільговий кредит за обласною програмою підтримки, що дало змогу розширити виробництво. Також фінансування залучали у 2020 році.

Сімейну ферму відвідала директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко. Вона зазначила:
«Фермерство вже давно вийшло за межі лише вирощування врожаю – сучасне господарство створює додану вартість, зберігає традиції, розвиває туризм і формує впізнаваний бренд регіону. «Галицька Сорока» доводить, що навіть нестандартні рішення – як-от вирощування ружі –можуть стати основою успішного бізнесу», – підтримка з обласного бюджету допомагає таким ініціативам масштабуватися і знаходити нові ринки», – підкреслила Людмила Гончаренко.

Читайте також: На Львівщині продають ягідний кооператив та мармулядовий цех