Овочі-Ягоди-Сад

На Львівщині торік рекордно зросли комерційні площі під овочами

На Львівщині торік рекордно зросли комерційні площі під овочами

Вирощування овочів на Львівщині за результатами 2023 року характеризується зростанням посівних площ, обсягів виробництва та урожайності. В порівнянні до попереднього року у промисловому секторі виробництва площі під овочами у 2023 році зросли на 17,6%, обсяги валового виробництва на 17,1% та урожайність – на 2,1%. В  загальному у господарствах усіх категорій площі вирощування овочів зросли на 1,2%, обсяги виробництва – на 1,4%, а врожайність на 0,6% в порівнянні до показників попереднього року, 

Про це інформують в департаменті агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації.

«Частка комерційного сектору виробництва складає менше 5% всього виробництва овочів в області. Проте, незважаючи на всі виклики воєнного часу приріст показників у цьому секторі виробники забезпечують впродовж 2 років, а саме у вирощуванні так званого «борщового набору» – моркви, столового буряка, цибулі, капусти», – прокоментувала Тетяна Гетьман, директорка департаменту.

У рейтингу областей України Львівщина посідає перше місце за площами вирощування овочевих культур, за обсягами валового виробництва – друге місце. Частка Львівщини складає близько 11,0% в загальному виробництві овочів по Україні.

Впродовж 2018-2023 років посівні площі у господарствах усіх категорій  збільшились на 67,0% (з 26,1 до 43,6 тис. га), обсяги виробництва – на 67,5% (з 512,8 до 835,8 тис. тонн). У промисловому виробництві площі вирощування овочів впродовж останніх шести років зросли на 53,8% (з 1,3 до 2,0 тис.га), обсяги валового виробництва – на 43,5% (з 48,7 до 119,7 тис.тонн). В обох категоріях найбільше  збільшились  площі та зросли обсяги виробництва  цибулі, капусти всіх видів, столового буряка, моркви.

В структурі вирощування в господарствах усіх категорій дві третіх частки площ займають овочі борщового набору – капуста всіх видів (34,4%), морква (10,6%), буряк столовий (9,9%), цибуля (10,1%), часник (5,7%), – решта (29,3%) салатні та зелені овочі.

В комерційному секторі структура вирощування дещо інша, а саме переважають салатні та зелені овочі (63,5%),  решта – капуста (12,0%), буряк столовий (8,0%), морква (9,3%), цибуля (6,0%). 

Читайте також: За рік капуста подешевшала в 4 рази, а буряк подорожчав у 5 разів