На Чернігівщині зі штирійських гарбузів давитимуть олію за старовинними рецептами
Фермери Сергій та Тетяна Буглаки (ФГ «Сонячна земля»), що в селі Количівка в Чернігівській області планують збудувати олійницю за власними кресленнями, щоб давити олію зі штирійських голозерних гарбузів за старовинними рецептами.
Про це в колонці на AgroTimes розповіла фермерка Тетяна Буглак.
«У перспективі хочемо розширити посіви голозерних гарбузів та збудувати за власними кресленнями невелику олійницю для отримання сиродавленої гарбузової олії, саме такої, яку робили в давнину, – зазначила фермерка. – І навіть плануємо виготовляти олію холодного віджиму під замовлення клієнтів, щоб продукт був максимально свіжим та корисним».
Минулого сезону голозерні гарбузи господарство вирощувало на 1,5 га.
Крім того, Буглаки культивують понад 20 різноманітних культур, у тому числі зернові, бобові, олійні, картоплю (не лише з білою та жовтою, а також із кольоровою м’якоттю), баштанні.
Обробляють загалом понад 30 га.
Збудували млин, де ми за старовинними технологіями виробляють борошно, з якого печуть хліб за рецептами пращурів. Хліб має стабільний попит, також на замовлення роблять вівсяні пластівці, з органічного ячменю виробляють каву «Чернігівський колос». Ще один напрям – трав’яні чаї.
Читайте також: Голозерні гарбузи можна вирощувати без хімічних обробок