Овочі-Ягоди-Сад

Миття салату з ультразвуком показало гарні результати

Миття салату з ультразвуком показало гарні результати

Вчені Саутгемптонського університету (Велика Британія) довели, що потоки води разом ультразвуком та мікробульбашками значно краще очищують листя салатів від бруду та бактерій. Це може може зменшити випадки харчових отруєнь.

Про це повідомляє сайт університету.

Проєкт є співпрацею компаній Vitacress, Sloan Water Technology, Університету Саутгемптона та Глобальної мережї протимікробної стійкості та профілактики інфекцій.

Салат та листові зелені овочі можуть бути заражені шкідливими бактеріями під час вирощування, збору врожаю, приготування та роздрібної торгівлі, що призводить до спалахів харчових отруєнь, які можуть бути летальними для вразливих груп. Оскільки не існує процесу приготування їжі, щоб зменшити мікробне навантаження у свіжих салатах, миття є життєво важливим для постачальника та споживача.

Мити зеленні овочі милом або іншими дезінфікуючими засобами не рекомендується, а щілини на поверхні листа означають, що промивання простою водою може залишити на листі інфекційну дозу. Навіть якщо використовуються хімічні речовини, вони можуть не проникати в щілини.

У цьому новому дослідженні, опублікованому в журналі Ultrasound in Medicine and Biology, вчені використовували акустичні потоки води для очищення листя шпинату, безпосередньо отриманого з польових культур, а потім порівнювали результати з листям, промитими у звичайній воді з такою ж швидкістю.

Результати показали, що мікробне навантаження на зразки, очищені акустичними потоками протягом двох хвилин, було значно нижчим через шість днів після очищення, ніж на оброблені без звуку та бульбашок.

Читайте також: Вчені пропонують боротися з норовірусами на фруктах та овочах перекисом водню