Менш уразливі до сірої гнилі сорти винограду, що формують нещільні грона
Боротьба із сірою гниллю винограду є дуже складною. До кінця проблему захисту від хвороби ще не вирішено.
Застосовують комплекс агротехнічних операцій і хімічних обробітків, які спрямовано на поліпшення умов вирощування винограду і ліквідації умов, що сприяють хворобі.
Вчасне підв’язування, видалення безплідних пагонів й чеканка роблять кущі більш проникними для потоків повітря, й це суттєво послаблює інтенсивність розвитку сірої гнилі.
Збільшити стійкість кущів до хвороби можна й відрегулювавши удобрення. Для цього норму внесення азотних добрив зменшують, а фосфорних і калійних – збільшують.
Якщо існує небезпека раннього ураження сірою гниллю, захисні обробітки виконують до та після цвітіння. Два наступні за цим обробітки планують на період росту або на початок змикання ягід у гроні й на початок дозрівання ягід.
Хімічні обробітки проти сірої гнилі, особливо за ураження ягід і гребенів, виконують спеціальними ботрицидними фунгіцидами.
Часто ранню інфекцію доводиться пригнічувати на суцвіттях. У цьому разі застосовують фунгіциди проти мільдью та оїдіуму, у яких є побічний ефект проти сірої гнилі.
Довідка
Сіра гниль – одна з найбільш економічно значимих хвороб виноградників. Спричинені нею втрати врожаю можуть сягати 80% і більше. Особливо небезпечна хвороба, коли вона розвивається на гронах, пошкоджуючи ягоди, плодоніжки й гребені. Менш уразливі до сірої гнилі сорти, що формують нещільні грона.
Додати коментар