Овочі-Ягоди-Сад

Культура споживання вина в Україні тільки зростає, – винороб

Ексміністр енергетики, та ексголова Одеської облдержадміністрації, а тепер власник відомої виноробні «Колоніст» Іван Плачков вважає, що культура споживання вина в Україні тільки зростає, і український споживач зажадає все більше і більше якісних вин.

Про це він розповів у інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи»

«Сподіваюся, що за цей час криза з локдаунами закінчиться, HoReCa відкриється. Адже культура споживання вина в Україні тільки зростає, і український споживач зажадає все більше і більше якісних вин, – сказав Іван Плачков. – Наше вино тут має попит, нині пожвавилися продажі в інтернет-магазині. Тому ми прогнозуємо, що все має налагодитися».

За його словами, через карантини та закриття HoReCa продажі впали. У готелях та ресторанах продавалося 20–30% продукції «Колоніста». 

«Експорт також відбувається важко, причому у всіх країн, – додав винороб. – До цього ми постачали в Польщу партії більше, ніж тепер. У Канаду відправили невелику партію. У 2019 році уклали контракт із Китаєм, але все зупинилося. Ситуація дуже й дуже важка».

Однак з тим, що торішній урожай у «Колоніста» був меншим, підприємство купило виноград у партнерів і переробило запланований обсяг — приблизно 300 тис. пляшок. Зокрема 20 тис. Біссера — класичного ігристого вина, зробленого методом шампанізації 280 тис. пляшок тихих вин.

«Після того як посадимо нові плантації, через 2–3 роки плануємо вийти на 500 тис. пляшок. Це буде максимум того, що вироблятиме «Колоніст», – поділився Іван Плачков.

Читайте також: Хороші вина роблять тільки на 45-й широті, де розташовані Бордо, П’ємонт і Криничне, – Плачков