Контролювати шлях поширення збудника бактеріального раку винограду найважче
Бактеріальний рак становить небезпечну проблему для виноградників у регіонах із кліматичними передумовами зимових морозних пошкоджень. Причиною є те, що збудник хвороби потрапляє у рослину через різноманітні пошкодження.
Наслідком розвитку інфекції є зниження урожайності винограду й подальше відмирання уражених кущів.
Епідеміологічні дослідження засвідчили, що збудник бактеріального раку винограду — Agrobacterium vitis – найінтенсивніше шириться унаслідок вегетативного розмноження винограду. Втім, у межах ділянки патоген розповсюджується й через ґрунт, цьому сприяє перегортання часточок ґрунту під час механічних обробітків. Саме цей шлях поширення інфекції контролювати найважче.
Шкідливість Agrobacterium tumefaciens та Agrobacterium vitis має складну біологію. За ураження виноградної лози відбувається генетична модифікація рослинних клітин, що в подальшому створює оптимальні умови для живлення бактерії – модифікована клітина починає працювати на збудника, синтезуючи потрібні йому сполуки.
Додати коментар