Овочі-Ягоди-Сад

Італійський фундук пристосувався до українських морозів

Італійський фундук пристосувався до українських морозів

Погодні умови української зими дуже серйозно впливають на цвітіння актуальних на світовому ринку італійських сортів фундука – Тонда джентіле делле Ланге, Тонда джентіле Романа та Тонда ді Джиффоні.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів головний агроном фундукового саду корпорації «Галс Агро» Євген Лайтер.

Ці сорти «Галс Агро» вирощує на замовлення міжнародної кондитерської компанії Ferrero.

«Якщо у січні приходить відлига, можливе часткове цвітіння Джифоні, а якщо весь місяць холодні температури, то цвітіння зсувається до кінця лютого, – зазначив він. – Проте зараз на запилення треба звертати особливу увагу, тому що погодні умови, які склались в останні роки – нетипові для зимового періоду, і викликають іноді раннє цвітіння жіночих квіточок і пізнє – чоловічих сережок».

Всі ці сорти в умовах України запилюються та плодоносять нормально, характеризуються раннім періодом цвітіння. Найпізніший період цвітіння у Тонда джентіле Романа – вона цвіте в умовах Київської області у кінці березня. Найбільш ранній – Тонда джентіле делле Ланге – з середини січня.

Тонда джентіле делле Ланге починає осипатись з кінця серпня і до середини вересня – з цього моменту можна вести повний збір. Потім дозріває Тонда джентіле Романа і останньою – Тонда ді Джиффоні, випадання горіхів тягнеться у цього сорту до середини жовтня.

Читайте також: За не італійські сорти фундука кондитери платитимуть менше