Іспанські теплиці охолоджують клімат і майже не витрачають воду

Сонячні теплиці в іспанській Альмерії щодесятиліття знижують температуру повітря на 0,3 ºC – при тому, що в регіоні загалом вона зростає на 0,5 ºC.
Про це повідомляє Hortoinfo з посиланням на дослідження NASA.
Тепличне овочівництво на південному сході Іспанії вважається одним із найефективніших у світі щодо споживання води. За даними звіту «Продуктивність води в тепличних культурах на середземноморському узбережжі», підготовленого фахівцями університету Альмерії та «Fundación Cajamar», теплиці забезпечують урожайність на рівні 13,5 €/м³, тоді як відкритий ґрунт – лише 1,6 €/м³.
«Цю різницю пояснює не тільки економне зрошення, а й те, що тепличні овочі часто потрапляють на ринок поза сезоном, коли ціни вищі», – пояснюють автори звіту.
Ще один ефект – охолодження клімату. У дослідженні NASA йдеться про так званий «альбедо-ефект» – біле пластикове покриття теплиць навколо Ель-Ехідо відбиває сонячне проміння, знижуючи температуру. Дослідження професора Пабло Кампра Мадрида з університету Альмерії підтверджує: у спекотні дні середнє зниження температури перевищує 1,3 ºC.
«У середньому за 10 років температура знижується на 0,3 ºC. За останні 30 років температура в цій частині Альмерії не зросла, а навпаки – знижується», – йдеться в дослідженні.
Цей кліматичний феномен вивчали за підтримки Міністерства енергетики США. За словами Кампра, моделювання проводили на суперкомп’ютерах Lawrence Berkeley National Laboratory: «Ці комп’ютери еквівалентні 10 тис. звичайних, і дозволяють змоделювати складні процеси, пов’язані з кліматом».
Зацікавлення американських дослідників пояснюється потенціалом застосування цього підходу в містах: освітлення дахів і тротуарів може зменшити температуру, енергоспоживання та забруднення.
Читайте також: Господарство зекономило мільйони завдяки власному виробництву теплиць