Іспанські сорти фундука конкурують на українському ринку з італійськими
Північноєвропейські та іспанські сорти фундука більш пристосовані до українських умов вирощування і не менш придатні для переробки за італійські.
Таку думку в статті для журналу «Садівництво по-українськи» висловив Макар Терещенко, кандидат аграрних наук та засновник господарства Hazelstar.
«Сьогодні робити висновки про переваги якогось одного напрямку передчасно, – сказав. – Садам як на італійських, так і на іспанських чи північноєвропейських сортах ще небагато років, більшість з них закладались, коли у людей не було достатнього досвіду, ці компанії ще й досі його набувають, хоча вже й виходять на певний рівень агротехніки. Думаю, протягом 3-5 років ми зможемо впевнено сказати, наскільки ефективні ті чи інші сорти в Україні, і чи є сенс їх вирощувати. Ринок все поставить на свої місця».
На думку фахівця, Україна сьогодні нагадує своєрідний полігон для випробування фундука. Промислові сади на сотні тисяч гектарів тільки починають вступати у повноцінне товарне плодоношення, проте садівники вже навперебій застосовують ті чи інші сорти в залежності від різних концепцій збуту. Зокрема, у більшості склалася думка, що найперспективніші для вирощування в Україні італійські сорти так званої групи Ферреро, які отримають гарантований збут у переробній галузі.
Читайте також: Сорт фундука має продумуватися на роки вперед, – консультант