Імпорт овочів у 3,3 раза в Україну більший за їх експорт
Загальний обсяг експорту овочів становив $115 млн, тоді як імпорт значно перевищив цю цифру, досягнувши $376 млн. Зовнішньоторговельний баланс овочів показує значну залежність від імпорту.
Про це повідомляє SuperAgronom.com зпосиланням на дані інфографічного довідника «Агробізнес України» за 2023/24 МР.
Зазначається, що виробництво картоплі в Україні в 2023/24 МР склало 21,4 млн тонн, що на 2,4% менше, ніж у попередньому році. Основними виробниками є північні та західні регіони країни, зокрема Житомирська, Чернігівська та Волинська області.
Щодо виробництва інших овочів, загальне виробництво досягло 8,3 млн тонн, при цьому найбільші обсяги зафіксовано у центральних і південних областях, таких як Дніпропетровська та Херсонська. У цій категорії спостерігається приріст на 10% у порівнянні з минулим роком.
Зокрема, Україна у 2023/24 МР виростила томатів: 1684 тис. тонн, капусти: 1598 тис. тонн, цибулі: 1024 тис. тонн, огірків: 874 тис. тонн, моркви: 761 тис. тонн.
Серед найбільших позицій імпорту – томати: $116,8 млн, цибуля: $63,1 млн, інші свіжі овочі: $56,8 млн, огірки: $34 млн. капуста: $29,6 млн. Найбільше експортували з України свіжі або сушені бобові культури: $0,85 млн, цибуля, часник, зелень: $0,64 млн.
Найбільшими постачальниками овочів в Україну залишаються Туреччина: $148,3 млн, Польща: $71,5 млн, та Нідерланди: $36,9 млн.
Основними покупцями української продукції є Туреччина $20,6 млн, Польща $12 млн, та Італія $11,2 млн.
Читайте також: Україна підтримує імпорт часнику, проте з’явився й експорт