Овочі-Ягоди-Сад

Грунт під цибулю на херсонщині готують з осені

Грунт під цибулю на херсонщині готують з осені

Якщо після зернових залишилася висока стерня, то її лущать. Наприкінці листопада землю переорюють на 20-35 см. Рано навесні культивують у перпендикулярному оранці напрямку.

Про це в інтерв’ю журналу «Плантатор» розповів фермер-одноосібник Сергій Іванов із селища Каланчак, що на Херсонщині.

«Підготовка ґрунту під посадку цибулі залежить від багатьох факторів, зокрема від того, яка культура була попередником на полі, від погодних умов, особливостей ґрунту, – сказав він. – Наприклад, якщо після збирання зернових стерня низька та майже не залишилося соломи, то лущення можна не проводити. Якщо ж комбайн скошує стерню високо і залишається багато соломи, то лущення треба проводити обов’язково, бо потім ця солома буде накручуватися на плуг і заважатимете оранці. У такому разі цю технологічну операцію (лущення) проводимо одразу після збирання зернових». 

Оранку проводять наприкінці листопада. Бажано, щоб між лущенням та оранкою пройшов хоча б один дощ. Орють глибоко з оборотом пласта. на 20-35 см. Солому під час оранки теж загортають, вона перепріває й завдяки цьому отримують органічне добриво.

Ранньою весною проводять культивацію. Її глибина залежить від стану ґрунтів. Якщо зима була гарною, з морозом та снігом, ґрунт промерзав, наситився вологою, то в день посіву або напередодні проводять глибоку культивацію у напрямку, перпендикулярному оранці.

Читайте також: Херсонський фермер пояснив вибір гібридів цибулі