Овочі-Ягоди-Сад

Головними ворогами якісної спаржі є приморозки і спека

Головними ворогами якісної спаржі є приморозки і спека

Найбільший кліматичний ризик для спаржі – зворотні весняні заморозки. За минулий сезон через мінусові температури пагони спаржі повністю вимерзали тричі.

Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповідає Володимир Тимків, засновник компанії Vimagro (Івано-Франківська область).

«Такі пагони є нетоварними, їх слід видаляти та очікувати наступної партії врожаю, – зазначає він. – Єдиний ефективний захист від морозу – тунелі на весь ряд спаржі. Є, правда, відносно «морозостійкі» сорти, які мають щільнішу шкірку, що витримує до 0 градусів, і не злазить».

Ще один фактор зменшення врожайності спаржі – недостатня волога навесні, продовжує Тимків.

«Коли її замало, ми збирали лише 40-50 кг/га на ранок, – пише експерт. – А у більш дощові періоди весни дворічної давнини – 100-150 кг/га. Літні тривалі періоди спеки, коли урожай вже зібрано, також не на користь культурі. У таких умовах погано розвивається її коренева система, адже недоодержує живлення з ґрунту, що на наступний рік дасть зменшення урожайності».

Читайте також: За садіння навесні спаржа швидше набере надземну масу