Овочі-Ягоди-Сад

Фітосанітарний стан ґрунтів півдня стримує овочівників від розширення 

Фітосанітарний стан ґрунтів півдня стримує овочівників від розширення 

На Дніпропетровщині у овочівників з’явилася проблема, яку свого часу отримали херсонські аграрії, – поганий фітосанітарний стан ґрунтів.

Такими власними спостереженнями в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» поділився Андрій Романів, директор ТОВ «Раст-Агро».

«Шкідників, захворювань – купа, і вони накопичуються з роками, – розпові він. – Причина цього – ми знаходимось у зоні активного овочівництва: полів багато, і всі шкідники, яким овочі добре заходять до смаку, мігрують в цю зону. Плюс на ситуацію впливають кліматичні зміни – все більш теплі зими, в які шкідники не вимерзають та з новою силою і кількістю виходять на плантації. Те ж стосується і грибів, і бактерій. Нарешті, є і третя причина – резистентність до препаратів».

Це одна з причин, через яку господарство не планує збільшувати овочеві площі. 100 га, які зараз працюють у «Раст-Агро» – це вже багато, вважає Романів, важко обробляти. Якщо розширюватись далі – треба міняти структуру фірми і вкладати додаткові інвестиції. 

«Зараз для цього немає ні бажання, ні грошей, – каже власник підприємства. – Теоретично є сенс додати 100-200 га під зерно – і то тільки у якості сівозміни, адже ми залишаємось в основному овочівниками». 

Читайте також: У Буковинському селі побудували 300 теплиць та 90 овочесховищ