Фермери Вінниччини втратили майже половину врожаю полуниці

На Вінниччині фермери втратили до 40% врожаю полуниці через аномальні погодні умови – теплу зиму та холодну весну. Ягода цьогоріч дрібна, кисла і дозріває повільно. Через дефіцит продукції ціни зросли майже вдвічі. Аграрії сподіваються, що пізні сорти допоможуть частково компенсувати втрати.
Про це повідомляє «Суспільне-Вінниця».
Олег Британський, співвласник підприємства «Тартак Агро» зі Жмеринки, розповів, їхні поля постраждали ще у лютому, коли після потепління вдарили морози до -18°C.
«Ми тоді вже почали нести втрати», — розповів аграрій.
На полях у селі Тартак полуницю вирощують на 8 гектарах. Раніше за день збирали до 5 тонн ягід, нині — максимум півтори. Після рясних дощів частину врожаю просто не змогли зібрати. Зараз триває збір середніх сортів.
Попри втрати, у господарстві сподіваються на пізні сорти. Їх вирощують і у теплицях загальною площею 800 соток. Перший врожай з теплиці зібрали ще у травні, тоді ціна на ягоду сягала 220 грн/кг. У червні вартість впала до 140 грн.
“Ціни цього року вищі на 30-40%, ніж торік”, — розповів співвласник підприємства “Тартак Агро” В’ячеслав Роман. Ягоду постачають у торгові мережі Вінниччини, Хмельниччини та Одещини.
Аграрії сподіваються, що середні й пізні сорти зможуть врятувати сезон, і ціни стабілізуються. Наразі малий врожай частково компенсує висока вартість продукції.
Нагадаємо, ціна на полуницю зросла на 50% через заморозки та нестачу робочих рук.